Alexander Residence

Southampton, NY | 2,300 sq ft. | 2001

Awards: New York Council Society of Registered Architects: Design Award of Honor

Services: Architecture

A cedar shingled ranch house from the sixties, set on a hill overlooking Shinnecock Bay, was completely renovated to extend and connect the residence to the site. The exterior has been transformed by sheathing the house in cement board panels and integrating a lap pool into the master plan. The plan, section, elevations and material applications all adapt the house to its dramatic surroundings. The interior is tied to the landscape through transparency with new window openings, such as the front bay window, that frame views of natural elements. The integration of inside and outside is emphasized through continuity of materials - the chimney is encased in the same cement board used on the exterior façade, while the tiles from the kitchen floor continue onto the exterior terrace. Exposed trusses slip over the structure, tying the front to the back and vertically expanding the interior space. 

x