Spring Street Residence

New York, NY | 2,200 sq ft. | 2010

Awards: Society of American Registered Architects/New York Council 2011 Professional Design Awards Program

Services: Architecture

This gut renovation of a SoHo loft for an art collector needed a fluid design that brought daylight into specific areas and maximized wall space to accommodate large paintings and photographs. The entry is clad in reclaimed Brazilian barn wood that continues throughout the space, creating warm tones that counterbalance the coolness of the steel and glass. Two large sliding walls, clad in blackened steel panels, move along the main hallway into the living room, creating a second strata to exhibit art. The master bedroom can be open or closed to the living area - having an elevated vantage of the entire living area when open, and complete privacy when closed. A third blackened steel wall swings open to grant access to a freight elevator and closes to conceal it. Translucent glass doors and panels bring natural light, while a free-standing concrete block becomes the core of the apartment. Each room has at least two points of entry, creating spaces that are easily moved through. 

x