Navy Yard

Brooklyn, NY | 71,400 sq ft. | 2010

Services: Architecture

This light industrial building sited within the Sands Street Gateway on the west side of the Brooklyn Navy Yard was designed to meet the certification standards for LEED Gold. The roof is designed for the collection and treatment of rainwater for landscaping and building use. Green roof areas were created to mitigate the heat island effect and provide enjoyable outdoor spaces for tenants. Strategically-designed passive lighting and ventilation features increase occupant comfort and decrease the load on the mechanical systems. The most visible spaces are green, outdoor public spaces which are elevated to create a uniquely human plateau. The traffic of the trucks is tucked away beneath a large cantilever, which confines the large vehicles to their own outdoor volume. The building’s core is concealed behind a louver system that acts upon the entire south-facing façade and symbolically occurs on both human and machine-like scales. 

x